dissabte, 13 d’octubre del 2012

El sistema electoral de la Restauració, segons Valentí Almirall



                       
L’autor d’aquest text és Valentí Almirall.
Es tracta d’una font primària ja que veiem que es va escriure a l’any 1889, en la mateixa època que van passar els fets que relata el text. Per tant, és un document de l’època.

Pel que fa al seu contingut podem dir que és una font primària política ja que parla d’un tema polític com són les eleccions i el sistema electoral d’aquella època. Alhora és també ideològica on l’autor ens exposa la seva ideologia i ens mostra un sistema d’idees polítiques i socials que configuren la visió de la realitat. A més, es podria considerar aquest text com a testimonial ja que l’escriptor del text, Valentí Almirall, va viure aquella època i va patir i presenciar el frau electoral del sistema de la Restauració.

És un text que va ser publicat pel mateix Valentí Almirall a l’any 1889. El situem en l’etapa coneguda amb el nom de Restauració Borbònica que va ser el període de la Història d'Espanya comprès entre el pronunciament del General Arsenio Martínez Campos el 1874 que va posar fi a la Primera República Espanyola, i la proclamació de la Segona República el 14 d'abril de 1931. El text va ser escrit, concretament, dintre del període de la regència de Maria Cristina d’Àustria (1885-1902).

Tracta sobre el sistema electoral que hi havia en temps de la Restauració. Denuncia la pràctica del frau electoral ja que totes les eleccions estaven falsejades.

L’autor d’aquest text és Valentí Almirall. Va néixer a Barcelona l’any 1841 i va morir a l’any 1904. Valentí Almirall va ser un polític, periodista, assagista i advocat espanyol. La seva ideologia era republicana i federal, i després és considerat un dels ideòlegs del catalanisme polític.
Entenia que la vertebració de Catalunya dins Espanya havia de basar-se en el respecte absolut i el plànol d'igualtat entre Catalunya i la resta d'estats federals que haurien de constituir Espanya. L'estat compost o federal era la seva aspiració de caràcter polític assumint la representació del republicanisme federal i del catalanisme.
Entre 1868 i 1881 va militar en el Partit Republicà Democràtic Federal vertebrat al voltant del Club dels Federalistes (1868-1869), del qual va ser elegit el primer president alhora que del diari El estado catalán.
A l’any 1879 Almirall va fundar el Diari Català, primer diari en llengua catalana.
Un any més tard, el 1880, va organitzar el Primer Congrés Catalanista en el que va pretendre unir els ideals del federalisme republicà amb els del catalanisme literari.
El 1882 va impulsar la creació del Centre Català, concebuda per l’entitat cívica defensora dels interessos culturals i econòmics de Catalunya.
L’any 1886 va marcar el punt culminant de la seva carrera en publicar Lo catalanisme, la primera obra en la qual exposava de forma sistemàtica els postulats del catalanisme i on defensava un catalanisme de caràcter democràtic.

Els destinataris als quals es volia dirigir Valentí Almirall era la nació, tota la civilització. El que ell pretenia era informar-nos del que verdaderament estava passant amb el sistema electoral. Volia que tots s’assabentessin de que les eleccions estaven falsejades i ens estaven enganyant.

Es tracta d’un fragment de l’obra España tal como es de 1889, de Valentí Almirall.
Valentí Almirall en aquest text fa una crítica a la forma en que es feien les eleccions que es duien a terme durant el període de la Restauració ja que en el primer paràgraf Almirall ens diu que s’estan burlant de tots els electors perquè les eleccions són parodies dolentes.
Ens explica com es feien les eleccions ja que a Espanya els governs no eren fruit de la lliure decisió dels electors expressada en les eleccions.
La idea més important o tesi del text és que en aquell temps tot el sistema electoral estava falsejat i manipulat. Només hi havia un únic elector que era el ministre de Governació. Aquest era l’encarregat d’elaborar la nòmina de diputats que havien de sortir elegits, i així, el partit en el govern obtenia una àmplia majoria.
Valentí Almirall explica tot el procés que es portava a terme en les eleccions. A les llistes dels electors es posaven noms imaginaris i de persones difuntes i el dia de les eleccions alguns empleats subalterns anaven a votar en nom seu. A més, la majoria dels cops s’afegien vots i es falsificaven els recomptes.
El ministre de Governació també designava alguns candidats d’oposició però que eren desconeguts pels electors i sense cap mena d’interès.
Amb tot això, finalment sortia guanyador el partit del govern (aquell que interessava), malgrat que abans de fer les eleccions ja es sabia amb tota seguretat qui sortiria guanyador. 

Com ja hem vist, Valentí Almirall és l’autor d’aquest text que forma part de la seva obra España tal como es. Va ser escrit l’any 1889, durant la regència de Maria Cristina d’Àustria. Almirall critica el procediment en que es feien les eleccions, totes falsejades i preparades perquè sortís guanyador el partit que interessava al govern. La seva finalitat és mostrar-nos tal i com era aquella època, el sistema polític i Espanya en general perquè tota la nació s’assabenti del que s’estava fent.

Sota el meu punt de vista, jo estic d’acord amb Valentí Almirall ja que em sembla molt malament que es falsifiquin unes eleccions. Crec que no és just que la gent acudeixi a votar i doni la seva decisió o opinió envers un partit, si després d’això no se’n farà res. Per molt que la gent voti a un partit concret, finalment sortirà guanyador aquell partit que afavoreix el ministre de Governació. D’aquesta manera s’està enganyat a tots els ciutadans ja que surt un partit guanyador quan probablement aquest no era el votat per la majoria. També trobo malament que funcionaris subalterns acudeixin a votar en nom de persones ja difuntes.
Crec que les eleccions són una pràctica en la qual la societat té dret a participar de manera legal i on poden posicionar-se al costat d’un partit o d’un altre. El partit guanyador hauria de ser aquell escollit per la població. Si no surt el més favorable al govern serà perquè hi ha alguna cosa que falla i que no agrada a lanació. Penso que no sempre pot sortir el que un espera, caldrà anar millorant fins al pròxim any de celebrar les eleccions.


-       Preguntes:

a) Explica la diferència entre sufragi universal i sufragi restringit.

El sufragi universal és el dret de vot que tenen totes les persones majors d’edat d’una comunitat o Estat, independentment de la seva raça, sexe, creences o condició social.
En canvi, el sufragi restringit o també anomenat sufragi censatari, es denomina al sistema electoral que condiciona el dret a vot al fet que el ciutadà compleixi determinats requisits que afecten la seva condició social. Aquests motius són generalment econòmics (possessió d'un determinat nivell de rendes o ofici) o relacionats amb el nivell d'instrucció (llegir i escriure) o social (pertinença a un determinat grup social) o estat civil (casat), a més del sexe, ja que era referit només als homes.
Per tant, el sufragi universal i el restringit són contraris ja que el sufragi universal no estableix cap condició llevat de la majoria d'edat i la ciutadania, mentre que el restringit o censatari només permet el vot als homes i amb determinats requisits.

b) Com controlava les eleccions el ministre de la Governació?

El ministre de Governació era l’únic elector possible i, juntament amb un exèrcit de funcionaris de tota classe, executava i duia a terme totes les eleccions. S’encarregava d’elaborar la nòmina de diputats que havien de sortir elegits en cada circumscripció, així el partit en el govern obtenia una àmplia majoria. També, el ministre de Governació, era qui feia els diputats ministerials i també designava aquells candidats d’oposició que havien de sortir. 

c) Quines pràctiques fraudulentes es descriuen en el text?

En l’elaboració del cens, aquest era engrossit amb el nom de persones ja difuntes o desconegudes. El dia de les eleccions, acudien funcionaris o empleats subalterns i, amb una roba prestada, votaven en nom d’aquestes persones.


d) Qui eren els cuneros?

Els cuneros eren candidats o diputats a Corts, estranys al districte i patrocinat pel Govern. És a dir, eren aquells candidats d’oposició que el propi ministre de Governació designava per tal de fer més real i legal el sistema electoral ja que tot govern sempre ha de tenir oposició. Aquests candidats o diputats eren completament desconeguts dels seus electorals i no provenien de la circumscripció per la qual havien estat elegits.
També s’anomenaven diputats de bressol

Nadinne J (2 BATX B)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada